Veelgestelde vragen
FAQ

Wat zijn houtpellets
Houtpellets zijn samengeperste houtkorrels voor in pelletkachels die vervolgens warmte creëren. Houtpellets worden geproduceerd uit houtschaafsel en houtzaagsel vanuit de houtbewerkingsindustrie. Doordat dit onbehandelde schone hout onder grote druk wordt samenperst tot cilindervormige houtkorrel ontstaat er een compacte vorm van energie. Doordat er lignine in het hout zit en door de grote hitte van het persen vrij komt werkt dit als bindmiddel waardoor de houtpellets niet uit elkaar vallen.
Waarom biedt Houtwarmte alleen Woody houtpellets aan?
Tal van aanbieders bieden een breed scala aan verschillende soorten/merken houtpellets aan. Te veel opties kunnen verwarring of keuzestress veroorzaken.
Houtwarmte gelooft erin dat één basisassortiment met een consistent product waarvan bewezen is dat kwaliteit geborgd is een meerwaarde heeft voor u als consument. Geen vergelijkingen meer tussen tal van producten, maar de beste kwaliteit direct beschikbaar.
Woody Houtpellets zijn gemaakt van 100% naaldhout (spar/den), zonder toevoeging van hulpstoffen. Deze pellets hebben een laag vochtgehalte (≤ 8%) en een hoge energiewaarde (≥ 4,9 kWh/kg). Ze zijn DIN PLUS en EN PLUS A1 gecertificeerd, wat staat voor de hoogste kwaliteitsnormen in de industrie.
Is een pelletkachel goedkoper dan stoken op gas?
Ja, met pelletkachels kan je op stookkosten besparen. We leven in 2022 in een jaar waar energieprijzen hoog zijn en onvoorspelbaar. In het verleden waren houtpellets nog relatief onbekend en wist de particulier niet dat ze met houtpellets op stookkosten konden besparen. Ondanks dat houtpellets in 2022 duurder zijn geworden t.o.v. de jaren ervoor is het momenteel alsnog goedkoper dan de gemiddelde gas abonnementen die particulieren afgesloten hebben.
Hoelang doe je met een zak houtpellets van 15kg
De meeste fabrikanten beweren dat 1kg houtpellets gelijk is aan één uur stoken. Dit betekend dat als u gemiddeld 6 uur per dag stookt u 6 kilo houtpellets verbruikt.
Als u van oktober tot april stook betekend dit dat u ongeveer 182 dagen stookt in het jaar. Dit betekend 182 dagen x 6 uur per dag = 1092 uur stook tijd. Eveneens betekend dit dat u 1092 kilo per jaar zal verbruiken om u huis warm te houden.
Waar moet ik houtpellets opslaan?
Houtpellets opslaan doet u in een droge ruimte waar het liefst zo min mogelijk vocht bij komt. Als houtpellets in aanraking komen met water zetten de houtpellets uit en vallen ze vervolgens uit elkaar. Dit hout zuigt water erg goed op.
Wat veel huishoudens vergeten is dat de vloer buiten huis erg vochtig is. Dit betekend dat u ten aller tijden ervoor moet zorgen dat de zakken houtpellets bijvoorbeeld op een pallet liggen.
Kortom, zorg voor een droge ruimt en zorg ervoor dat de houtpellets niet op de buitenvloer liggen.
Waar moet ik op letten als ik houtpellets koop?
Als u op zoek bent naar houtpellets zijn er een aantal cruciale punten waar u op moet letten voordat u over gaat op de aankoop van houtpellets.
Certificeringen
Allereerst is het belangrijk dat u kijkt naar de certificeringen die op de zak moeten staan. In de wereld van houtpellets kennen we twee certificeringen die de kwaliteit waarborgen. Deze certificeringen zijn de Enplus en de Din plus. Als u houtpellets met deze certificeringen koopt dan bent u gegarandeerd van goede pellets.
Pellet dikte
Zorg er ook altijd voor dat u A1 houtpellets koopt. Als u A2 op de zak ziet staan betekend dit vaak dat de houtpellets een diameter van 8mm in plaats van 6mm hebben en dit is niet goed voor uw kachel. Daarnaast zitten er aan A2 houtpellets een stuk minder eisen omdat de houtpellets grotendeels voor de industrie gebruikt. Die ovens kunnen in principe alles branden.
Wat is het verschil tussen naaldhout houtpellets en gemixte pellets?
Het verschil tussen naaldhout houtpellets en gemixte zit hem in de houtsoorten die gebruikt worden om de houtpellets tot stand te brengen.
Bij naaldhout houtpellets, meestal licht van kleur, wordt er 100% naaldhout gebruikt bij het maken van de houtpellets. In het van gemixte houtpellets wordt er in de meeste gevallen 70% naaldhout gebruikt en 30% loofhout.
Wat is beter naaldhout houtpellets of gemixte pellets?
Om te bepalen welke houtpellets u moet gaan gebruiken hangt af van wat punten.
1: Allereerst is het afhankelijk van wat voor kachel u heeft. Vaak onbekende merken of kachels lager dan 8KW kunnen beter op 100% naaldhout pellets branden. Dit komt omdat gemixt hout met hardhout wordt gemaakt en sommige kachels de pelletkorrels moeilijk kunnen verwerken wat ervoor zorgt dat de kachel kan vastlopen of zelfs stuk kan gaan.
2: Ten tweede is het belangrijk om na te gaan wat uw behoeftes zijn. Als u een houtpellet wilt die vooral veel warmte afgeeft en lang brand dan zijn de gemixte houtpellets de beste optie voor u.
Heeft u meer behoefte aan een houtpellet die schoon brand waardoor u uw raampje en aslaatje minder hoeft schoon te maken dan zijn de 100% naaldhout pellets de beste keuze voor u.
Aangezien de meeste particulieren in Nederland kachels hebben die niet geschikt zijn voor gemixte houtpellets komt de keuze al vaak neer op 100% naaldhout houtpellets.
Waarom 100% naaldhout of witte pellets?
100% naaldhout houtpellets worden vaak geplaats onder de term ‘witte houtpellets’. Deze witte houtpellets hebben een aantal grote voordelen in verhouding met donkere houtpellets.
Voordat we beginnen aan de uitleg is het belangrijk om te weten dat 100% naaldhout houtpellets ook een donkere kleur kunnen hebben, alleen veel kachelbedrijven maken consumenten wijs dat alleen witte pellets goed zijn omdat dit makkelijk voor hen is om te zeggen. Dan weten de bedrijven in ieder geval dat ze goed advies hebben gegeven.
Witte houtpellets of 100% naaldhout pellets met een donkere kleur hebben de voordelen dat zij vaak minder as achterlaten, uw ruitje van de kachel schoner blijft en dat alle pelletkachels deze houtpellets kunnen branden zonder dat er foutmeldingen zijn of zelfs onderdelen kapot gaan wat bij mix houtpellets wel eens voorkomt. Mix houtpellets zijn in meeste gevallen gemaakt van 70% naaldhout en 30% hardhout wat het voor kachels die niet veel vermogen hebben lastig maak de houtpellets te branden.
Zijn houtpellets CO2 neutraal?
Misschien wel de meest gevraagde vraag over houtpellets. Zijn houtpellets Co2-neutraal. Het antwoord op deze vraag is ja, dat zijn ze. De reden waarom de houtpellets Co2-neutraal zijn bespreken we hier uitgebreid.
1: Allereerst worden houtpellets gemaakt van resten van houtzagerijen. Normaliter brachten houtzagerijen dit weg en werd er niks mee gedaan. Sinds dat er houtpellets worden geproduceerd wordt dit zaagsel gebruikt voor houtpellets wat betekend dat al het hout wordt gebruikt in plaats van weggegooid. Tijdens de productie worden er geen chemicaliën toegevoegd aan het hout. Hout bevat van nature een stof genaamd lignine, die het hout bindt tot de compacte pellets.
2: Ten tweede zijn houtpellets een stuk milieuvriendelijker dan andere fossiele brandstoffen als olie en gas. Houtpellets worden gezien als een duurzame bron die niet snel opraakt omdat hout blijft groeien en er continue bossen worden bijgeplant. Nog een reden waarom houtpellets een milieuvriendelijke bron zijn is omdat het houtpellets gemaakt worden van afvalhout of hout dat anders zou wegrotten.
3: Ten derde is het stoken van houtpellets een Co2 neutraal proces. Een boom neemt in de loop der jaren veel Co2 op, als u pellets brand geeft dat dezelfde uitstoot als de boom heeft opgenomen. Daarnaast kan de Co2 weer opgenomen worden door een andere boom en zo zit het proces in elkaar. Dit betekend in principe dat er geen extra Co2 ontstaat en we de Co2 uitstoot als 0 kunnen beschouwen.
De energiekosten die komen kijken bij het produceren van houtpellets is relatief laag in vergelijking met olie.
In vergelijking met aardgas 230g/kWh en stookolie 345g/kWh is de Co2 uitstoot bij houtpellets maar 70g/kWh. Dit is
4: Als laatste zijn alle houtpellets in zijn volledigheid ergens voor te gebruiken. In het begin natuurlijk voor het creeëren van warmte, maar wat er vervolgens overblijft is as. Dit as kan erg goed gebruikt worden als compost in uw tuin. Dus wees er bewust van de al het as dat u opzuig niet de prullenbak in hoeft, maar net zo goed in de tuin gestrooid kan worden.